Reims

Reims, het hart van de Champagnestreek, vindt u op een een uurtje rijden. Men ervaart hier de verfijnde sfeer van de Champagne Huizen, alsook de elegantie van de Art Deco gevels en straten met levendige terrasjes. Het nieuwe Reims heeft, dankzij de tussenkomst van 325 architectenbureaus, een archictectuur dat vooral gekenmerkt wordt door de Art Deco stijl.

De stad waar Jeanne d’Arc werd gekroond en waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de capitulatie werd ondertekend en de stad waar je zonder meer de meest prestigieuze Champagnehuizen ter wereld kunt bezoeken. Vanuit Reims beginnen talloze champagneroutes die je langs grote en kleine champagnehuizen leiden.

UNESCO werelderfgoed
Reims is de trotse bezitter van vier monumenten die geklasseerd zijn bij het werelderfgoed van UNESCO: de Notre-Damekathedraal, het Aartsbisschoppelijke Paleis, de Saint-Remibasiliek en het Saint-Remimuseum.

Voordat je ook maar een voet in de stad hebt gezet word je begroet door de meer dan indrukwekkende Notre Dame. De Notre-Damekathedraal, juweel van de stad, is bijzonder omdat het de plaats is waar 33 Franse koningen gekroond werden, van 816 tot 1825. Dit is ook waar op 7 mei 1945 de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland werd ondertekent. Het werd in Berlijn de volgende dag bekrachtigd door de hoofden van de geallieerde staten. Op 7 juli 1962 verzegelde de Duitse bondskanselier Adenauer en generaal De Gaulle in de Notre Dame de verzoening tussen de Duitse en de Franse bevolking en is Reims opgetrokken als een symbool van vrede tussen Duitsland en Frankrijk.

Lekker eten in Reims
Dat de Fransen kunnen koken is geen geheim, en in de Champagnestreek zijn er ook tal van sterrenrestaurants te vinden. Voor wie luxe wil: Château Les Crayères in Reims (64 blvd. Henry Vasnier, tel. +33 26 24 90 00, www.lescrayeres.com) en L’Assiette Champenoise in Tinqueux, vlakbij Reims (40 av. Paul Vaillant-Couturier, tel. +33 3 26 84 64 64, www.assiettechampenoise.com). Beide hotels hebben een uitstekend restaurant met een van de weinige actuele en creatieve keukens in Champagne, maar wel duur. De ene gang is hier nog lekkerder dan de andere gang. Menu’s bij Les Crayeres variëren tussen de 69,- en 190,- euro. Bij les Crayeres ziet niet alleen het eten er waanzinnig lekker uit, ook de locatie is prachtig. Je dineert namelijk in een fantastisch pand uit het begin van de 20e eeuw dat omringd wordt door een park van 7 hectare groot. Bij Hostellerie La Briqueterie in Vinay kun je al dineren vanaf 65,- euro. Als je iets minder budget hebt maar droom je toch van een hapje in een sterrenrestaurant? Het restaurant Le Millénaire in Reims is qua budget wat toegankelijker.

In Reims kies je uiteindelijk het best voor een brasserie waar je goed eet tegen schappelijke prijzen, zoals Brasserie Flo, ingericht in Art Deco-stijl (96 place Drouet d’Erlon, tel. +33 3 26 91 40 50, www.floreims.com) of Le Boulingrin (48 rue de Mars, tel. +33 3 26 40 96 22, www.boulingrin.fr).

Even buiten Reims is er een gezellige auberge waar je lekker eet: Le Relais de Sillery (3 rue de la Gare, Sillery, tel. +33 3 26 49 10 11, www.relaisdesillery.fr).