WO I

De boerderij ligt midden in de WO I linie en binnen een paar honderd meter vind je nog authentieke bunkers en loopgraven. In la Mare aux Boeufs en in de plaatsen verderop kunt U ervaren wat er zich 100 jaar geleden heeft afgespeeld. Voor WOI telde la Mare aux Boeufs 40 huizen, nu zijn er slechts nog 6 over. De boerderij is na de oorlog weer opgebouwd met oranje stenen die de bewoners in deze regio kregen als tegoeddoening, daarom zie je nog veel huizen met oranje stenen.

Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende WOI locaties in de omgeving van la Mare aux Boeufs:

Massiges:
Als je je ergens een voorstelling kunt maken van hoe het was in ’14-18′, dan is het hier. Het lijkt op een filmset, maar het is maar al te authentiek: een van de recent ontdekte en herstelde loopgraven van de Main de Massiges, die een zware strijd zag. Deze krijtheuvel, een natuurlijk fort op slechts 12 km van la Mare aux Boeufs, was gedurende vier jaar wisselend in Duitse en Franse handen. De Duitsers waren er het eerst. Bij hun terugtocht in september 1914 verschansten de Duitsers zich op deze heuvelrug waarvan de vorm lijkt op een linkerhand, plat op de grond, en elke vinger vormde een bastion van dit natuurlijk fort. Zij groeven zich hier in nadat hun opmars in september 1914 richting Parijs bij het riviertje de Marne tot staan was gebracht. De Fransen hebben de stelling in 1915 getracht te doorbreken met ondergrondse mijnen. De stelling is tegenwoordig te bezoeken als openluchtmuseum waar U elke dag heen kunt, op slechts 12 km van la Mare aux Boeufs. https://verdun1916.eu/?p=6275

Camp Moreau:
Ook de moeite waard om te bezoeken is het kampement met Loopgraven en Museum Camp Moreau, tussen Binarville en Vienne le Chateau ( 4,5 km van het huis). Geopend op zaterdag tussen 9.00 en 14.00 en van Juli tot September de 2e en 4e Zondag van de maand. U kunt deze tijden een afspraak maken voor een individuele rondleiding, ook in het Nederlands. Tel: 0033-326604940 buiten. Op deze website vindt U een filmpje over Camp Moreau: http://trip-suggest.com/france/champagne-ardenne/la-mare-aux-boeufs/

Romagne- sous-Montfaucon:
Dit is de grootste Amerikaanse begraafplaats van Europa. Op deze indrukwekkende begraafplaats liggen 14.246 soldaten begraven. Het “World War I Meuse-Argonne American Cemetery and Memorial”, ontworpen door twee Amerikaanse architecten en geopend in 1937 is het hele jaar door toegankelijk. Dit spectaculaire veld van grafstenen, midden in een prachtig boomrijk park wordt overheerst door de vlaggen van geallieerde landen. Ook de moeite waard is een bezoek aan het WOI museum en restaurantje in Romagne, dat wordt gerund door Nederlanders.

Butte de Vuaqouis:
Hier is de slagveld van WOI nog geheel ongeschonden. Een mijnenoorlog heefthet dorp dat op een heuvel lag volledig weggevaagd. Bovenop de grote heuvel loop je langs 13 grote kraters dat nu nu een maanlandschap lijkt.

La Mare aux Boeufs : Veldhospitaal uit WOI
Ook in la Mare aux Boeufs zelf vind U nog de tastbare restanten van WOI. Verscholen onder de heuvels bevindt zich een veldhospitaal dat gebruikt werd door de duiters. U ziet nog de tekst “Gluck Auf” op een van de grote stenen bij de ingang. U loopt naar beneden in het dorp en voor de oude wasplaats gaat U linksaf. U loopt 200 meter over een smal pad langs het beekje tot U rechts op een stuk open weide komt en U het veldhospitaal daar ziet liggen.

Suippes: Museum of the Centre d’Interprétation Marne 14-18
Gelegen op het oude frontlinie Champagne, Marne 14-18, het Interpretation Centre is de hub van de orologssites Verdun and Chemin des Dames. Het biedt een levendige, moderne en humanistische kijk op de WO I. Een rijke iconographische collectie en talloze getuigenissen achtergelaten door soldaten en burger laten de intensiteit en gruwelen van de oorlog zien.